Съвети за избор на тротинетка

1. Съобразете се с възрастта на детето.

Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст 2 или 3 години, най-добре е да се насочите към тротинетка с три или четири колела. На тази възраст децата все още не са развили умението да балансират добре на две колела и имат нужда от допълнителната опора на третото колело, а в някои случаи наличието дори и на четвърто колело може да бъде добра и надеждна алтернатива.

Тротинетката с три колела дава на децата необходимата стабилност за да могат да се пързалят сигурно и безопасно. Имайки опората на трите колела децата спокойно ще развиват чувството си за равновесие. В зависимост от производителя и модела, двете колела могат да бъдат разположени отпред или отзад – и двете разновидности са еднакво стабилни. Според някои потребители, при тротинетките с две колела отпред децата не се затрудняват да движат краката си от по-широката задна част. Завиването при този тип тротинетки става най-често чрез наклоняване на кормилото в посока наляво или надясно.

Според други потребители при тротинетките с едно по-голямо предно колело, тротинетката е по-удобна за управление при движение по терен с повече неравности. Завиването при тези тротинетки е по същия начин, както и при велосипедите – чрез завъртане на кормилото наляво или надясно.

Тротинетката с четири колела предлага дори още по-голяма стабилност и по-добър контрол при завиване с нея.

Максималното натоварване за този тип тротинетки обикновено е 20 кг.

Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст между 3 и 5 години, подходяща е тротинетка с две колела, съобразена с височината на децата в тази възрастова група, която може да предложи и много нови предизвикателства. С нея децата ще продължат да усъвършенстват уменията си за балансиране, координацията на движенията и управлението на превозното си средство.

Тротинетките с две колела са подходящи и за деца, които имат по-добре развити умения за балансиране. В стандартното оборудване на тротинетките от този клас влиза и стойка за подпиране.

Обикновено, тротинетките за деца на възраст между 2 и 5 години са конструирани за максимален товар от 50 кг. и са снабдени и със стойка за подпиране на скутера.

Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст между 5 и 8 години, тя трябва да е с две колела и с подходящи габарити и височина на кормилото. Височината на кормилото при тротинетките от този клас може да бъде променяна – плавно или на няколко предварително определени стъпки.

За децата на възраст между 5 и 8 години балансирането на две колела вече не е трудна задача и повечето от тях се наслаждават на движението с тротинетка. Те умеят да пазят равновесие и развиват с лекота и по-високи скорости.

На тази възраст децата експериментират и развиват умението си да използват спирачка. Препоръчително е спирачката да бъде на задното колело на тротинетката, за да няма инцидентно “прескачане” през кормилото на скутера при внезапно спиране. При по-компактните модели тротинетки спирачката се намира над задното колело и се натиска със задния крак.

При тротинетките с надуваеми гуми спирачката е по-ефикасна – тя по-често е монтирана на кормилото, и действа посредством стоманено жило достигащо до челюсти, които притискат металната капла на задното колело.

Моделите тротинетки/скутери за деца на възраст между 5 и 8 години са проектирани най-често за максимално натоварване от 50 кг.

Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст над 7 години, тя трябва да е с две колела, с по-големи габарити и височина на кормилото.

Тротинетките за децата на възраст над 7-8 години най-често могат да се използват и от техните родители. Те са с по-големи колела и по-високо кормило с няколко степени за височина. Някои от моделите се сгъват и могат да бъдат пренасяни лесно. Гумите на тези тротинетки обикновено са по-големи, има и модели с надуваеми гуми, които возят много по-комфортно по неравни терени. Спирачките са най-често крачни на задното колело, но по-скъпите модели предлагат и спирачки със стоманено жило и челюсти (както на велосипед) и са поставени както на задното, така и на предното колело.

Моделите тротинетки/скутери за деца на възраст над 7-8 години са проектирани най-често за максимално натоварване от 85-100 кг.

2. Изберете каква да бъде рамката.

Днес можете да намерите тротинетки/скутери с рамки, изработени от дърво, пластмаса, алуминий или стомана. Обикновено, тротинетките които имат рамка от дърво или пластмаса са по-леки от тези, които са с метални рамки, но пък не са толкова здрави.

– Дървото е лек материал, но е сравнително крехко и се чупи лесно и не е устойчиво на влага.
– Пластмасата също е лека, но не е здрава като метала, старее и може да промени сериозно структурата и качествата си под въздействие на слънчевите лъчи.
Моделите с алуминиева рамка най-често са по-леки и сгъваеми, което ги прави леснопреносими.
Моделите със стоманена рамка не са малко по-тежки от алуминиевите, но са по-здрави. Най-често тротинетките със стоманени рамки не могат да се сгъват и техните габарити са по-големи, но по-дългата им рамка ги прави доста по-удобни и комфортни за движение по неравни терени.

За да се ползва тротинетката/скутера по-дълго и сигурно, препоръчваме ви да изберете тротинетка с метална рамка, като прецените дали е по-важен комфорта на возене с тротинетката/скутера или възможността да се сгъва за по-лесно пренасяне.

3. Изберете с какви колела да бъде тротинетката/скутера.

Какви да бъдат гумите на тротинетката която искам да купя? Еднозначен отговор на този въпрос няма. Гуми с по-малък диаметър или гуми с по-голям диаметър? Помпащи се или плътни гуми да бъдат? Какви са разликите?

Леките алуминиеви скутери имат по-малки и плътни колела. Когато купувате тротинетка с плътни гуми, поинтересувайте се от какъв материал са изработени колелата. Добрите колела не са пластмасови, а са от висококачествен полиуретан – материал, който съчетава здравина и еластичност. Висококачествените PU-колела имат дълъг живот.

Тротинетките на PUKY за по-малки деца имат плътни гуми от полиуретанова пяна. Тя е еластична и устойчива на износване. Колелата са с по-голям диаметър, което прави по-комфортно возенето и предотвратява възможното заклещване на колелата в цепнатини или фугите на тротоара. Заклещването на предното колело на тротинетката между плочките на тротоара може да доведе до инцидент и нараняване на детето, особено ако се случи при движение с по-висока скорост.

Тротинетките на PUKY с помпащи се гуми предлагат най-висока степен на комфорт и безопасност. Гумите на тези тротинетки са също както при велосипедите – имат вътрешна и външна гума и изискват периодична проверка и поддръжка на налягането. Колкото е по-голям диаметърът на гумите, толкова по-меко и гладко ще вози тротинетката през неравностите по тротоарите или офроуд пътеките в парка.

Освен гумите, друг компонент който е от съществено значение за дългия живот и безопасността на тротинетката/скутера това са лагерите. Лагерите в индустрията се стандартизират по ABEC скала. Има пет класа лагери – ABEC 1, 3, 5, 7 и 9 – колкото е по-голям номерът, толкова е по прецизен лагерът, което води до по-малко износване и по-малко съпротивление при въртето на колелата. Тротинетките/скутерите на шведския производител STIGA използват висококачествени карбонови лагери ABEC 7, вместо масово използваните от другите производители ABEC 5 лагери, а при спортните трик-скутери, където натоварванията са изключителни – хромни ABEC 9 лагери.

4. Какво друго е важно?

Друго, на което също трябва да обърнете внимание при избора на тротинетка/скутер са допълнителните мерки за обезопасяване.

Ръкохватките на тротинетката трябва да бъдат удобни за хващане, с грапава повърхност и обезопасени във външната си част, за да предпазват детските ръце от нараняване при евентуално падане. На кормилото може да има предвидена и мека подложка, която да пази от нараняване от удар при внезапно спиране.

Материалът от който са изработени ръкохватките на тротинетката трябва да бъде здрав и висококачествен – той не трябва да се къса или разтяга лесно. Ръкохватките, които не са гладки и имат релеф се захващат по-добре и по-здраво, дори и с изпотени ръце.

И накрая – каквато и тротинетка да изберете, не забравяйте за аксесоарите за безопасност – каска, предпазителите за колената, за лактите и за китките – те могат да предпазят детето от сериозни наранявания при удар, падане или сблъсък.