Съвети за избор на велосипед за баланс

Най-важното, което трябва да знаете!

Велосипедът за баланс е първото превозно средство на две колела в живота на детето. Той е подходящ за развитието на чувството за равновесие и координацията, въвежда децата леко и неусетно, без напрежение към умението им да карат обикновен велосипед. Когато избирате велосипед за баланс трябва да бъдете информирани относно някои особености на които да обърнете внимание:

  • Децата са различни и няма общо правило кога трябва да започнат да карат велосипед. Като цяло може да бъдат готови да започнат с карането на велосипед на възраст около 2 години, според индивидуалното си развитие.
  • Удобният велосипед за баланс трябва да има лесна за прекрачване рамка, за да може детето лесно да се качва и слиза от него. Това прави детето уверено и спокойно при карането му.
  • Децата растат бързо и е добре не само седалката да се регулира на височина, но и кормилото. Ако само височината на седалката може да бъде регулирана, това може да доведе до промяна в стойката на велосипедиста и неудобство по време на карането на велосипеда.
  • Седалката на велосипеда за баланс трябва да бъде удобна и ергономична, да поддържа сигурно детето и да улеснява специфичните му ходещи движения. За разлика от обикновения велосипед, детето придвижва велосипеда за балансиране напред в точките си на контакт с него - седалката и кормилото.
  • Окантованите ръкохватки и мекият предпазител, поставен на кормилото защитават детето от наранявания.
  • Висококачествените колела осигуряват удобство, комфорт и по-гладко движение на велосипеда.
  • Велосипедите за баланс PUKY® имат висока остатъчна стойност и могат да бъдат продадени лесно и изгодно на вторичния пазар, а парите да бъдат инвестирани в покупката на следващ, по-голям велосипед за детето.

Велосипед със спирачка или без спирачка?

Обикновено, децата които започват да използват велосипед за баланс в началото все още не са готови да използват ръчната спирачка ефективно. От една страна, те не са в състояние да стиснат здраво ръкохватката с малките си ръчички, от друга страна – все още не са и в състояние да координират различните движения и дейности едновременно – оглеждането встрани, балансирането, управлението на кормилото, и накрая – и спирането. За по-малките велосипедисти спирането с крака е най-естествения начин за спиране.

Родителите не бива да се заблуждават, и да имат фалшиво чувство на сигурност, че детето може да упражнява пълен контрол върху спирането на велосипеда, ако той е снабден със спирачна система. Това е особено опасно при стръмен терен и родителите трябва винаги да следят начина по който децата използват велосипеда за баланс, да упражняват контрол и при необходимост да взимат съответните мерки за осигуряване на безопасно използване.

Всичко е много индивидуално, но като цяло децата са в състояние да разберат смисъла и начина на използване на ръчната спирачка, както и да я използват успешно на възраст около 3,5 години. Много от децата харесват и използват велосипеда си за балансиране дълго време след тази възраст, което прави смислено наличието на спирачна система, удобна за деца в оборудването на велосипеда

Трябва ли велосипедът за балансиране да има ограничител на кормилото?

Ограничителят на кормилото на велосипед за балансиране е опасен, защото когато велосипедът лежи на земята, кормилото е ориентирано вертикално и не може да се завърти в случай, че детето падне върху него. Това може да доведе до тежки травми, ако при падането си детето попадне с гърдите, корема или слабините върху кормилото. Такъв ограничител трябва да бъде избягван в интерес на детската безопасност.

Регулиране на височината на кормилото.

Кормилото на велосипеда за баланс трябва да бъде поставено така, че детето да бъде в изправено положение и да му бъде удобно да държи ръкохватките. Ръцете не бива да са изпънати, а леко присвити. По този начин детето ще има оптимален поглед около себе си и ще може да реагира своевременно на възможните опасности. Ако кормилото е поставено твърде ниско, погледът на детето ще бъде ограничен и твърде прикован към земята. В опасна ситуация, детето трябва първо да вдигне главата си за да се огледа, при което да изгуби ценно време за реакция.

Регулиране на височината на седалката.

Седалката на велосипеда за балансиране трябва да бъде регулирана така, че детето да може да стъпи с цяло стъпало едновременно с двата крака, докато седи на нея. Краката трябва да бъдат леко присвити, за да може при движението си детето да избутва ефикасно велосипеда напред.