ВНИМАНИЕ: Промените в Н-18 убиват българския бизнес!

В българското обществено пространство отново, за пореден път цари пълна тишина по огромен, страшен и предстоящ проблем. Спят журналисти от вестници, радиостанции и телевизии, спят бизнес-консултанти, „коуч“-ове и „гуру“-та от всякакъв калибър, спят финансисти и чиновници, назначени на всякакви сладки държавни служби…

Вероятно, и Вие уважаеми читателю, досега нищо не сте разбрали нито за това предстоящо „събитие“, нито за тежките последици които то ще предизвика. Медийният комфорт, осигурен на управляващите е пълен и всеобхватен и не допуска тревожни гласове в общото радостно чуруликане на калинките! А, българската икономика продължава да бъде все така зависима от тъмни и неясни сили, изключително добре представени в управлението на страната, за разлика от нас, обикновените средно-статистически граждани на държавата.

Проблемът, имащ потенциал на бизнес цунами са предлаганите за пореден (и последен!) път промени в наредба Н-18. И този път заканата е страшна – няма да има никакво отлагане! НИКАКВО! 31 януари / 31 март са двете сакрални дати, които бяха определени за окончателно справяне с тази нагла и безобразна паплач – българските предприемачи, онлайн и офлайн търговци!

Но, какво всъщност предстои?

Най-общо казано – предстоят трудности за всички. След 31.01.2020 г., голяма част от търговците ще бъдат принудени да спрат да използват приемането на пари в брой. Поради наложената тежка свръх регулация, много малки фирми преценяват, че всички методи на плащане, изискващи издаването на касов бон (КБ), са неефективни и затормозяващи.

Последствията ще включват:

За клиентите: Невъзможност да заплащат за покупките си в реалните обекти на малките фирми с пари в брой и с банкови карти. За тези методи на плащане се изисква издаване на КБ, но търговецът вече се е отказал от касовия си апарат. За покупки в интернет, за клиентите на българските интернет магазини основен метод на плащане ще бъде Пощенския Паричен Превод (ППП). Резултат – повече трудности при пазаруване, изнервяне

За търговците: Свиване на продажбите, заради загубата на един от най-използваните досега методи за разплащане. Една част от продажбите на търговците, работещи легално ще бъдат пренасочени към разплащане по банков път, но за много от клиентите им това няма да бъде възможно, особено за онези в по-малките градове и селата. Друга част от продажбите, основно за интернет магазините, ще бъдат реализирани с ППП, което директно ще доведе до изхвърляне от пазара на куриерски фирми, които нямат лиценз за ППП. Намалената конкуренция води до повишаване на цените на куриерските услуги и повишаване на таксите им. Възможно е да бъдат загубени и работни места, заради свиването на дейността на фирмите. Резултат – повече трудности, повече нерви, по-малко събрани данъци.

За куриерските фирми: Окрупняване в сектора и монополизация – една част от куриерските фирми изпадат от пазара по административен път, защото не предлагат разплащане с ППП. Пренасочените пратки от тях към двете големи основни компании на българския пазар ще ги превърне в монополисти и в дългосрочен план ще повиши цените и ще понижи качеството на услугите им, оборотите и печалбата им също ще пострадат, заради това поскъпване. Резултат – поскъпване и влошаване на услугите, намаляване на оборота и печалбата, по-малко събрани данъци.

За касовите фирми и мобилните оператори: След първоначално повишения си оборот през 2019 г., поради безсмислената, но административно наложена смяна на касовите апарати, през 2020 г. ще започнат да отчитат намаляване на приходите си както от продажби на нови касови апарати, така и от намаляване на абонаментните договори на търговците, отказали се от тях. Резултат – поскъпване на услугите, намаляване на намаляване на оборота и печалбата, по-малко събрани данъци.

За фирмите продаващи СУПТО софтуер: Ще продължава да има неяснотата какво точно иска НАП от тях да реализират в софтуерите си. Една част от тях няма да могат да отговорят на неясните изисквания и ще изпаднат от пазара, друга част ще останат, но ще бъдат под постоянна заплаха, всяка следваща версия на софтуера им да не бъде одобрена от НАП, а клиентите им да им бъдат привлечени от друг. Резултат – поскъпване на продуктите и услугите, първоначално силни продажби, но в последствие намаляване на оборота и печалбата, монополизация в сектора, по-малко събрани данъци.

За сивия бизнес: Няма проблеми. Не се регистрира в никакви регистри, не отчита обороти и печалби, продължава да не плаща данъци и осигуровки. Част от легалните досега фирми ще се окажат в сивия сектор. Резултат – нарастване на сивите обороти, по-малко събрани данъци.

За НАП: След първоначално повишения по бюрократичен начин между фирмен оборот за купуването на касови апарати и лицензиран от НАП СУПТО софтуер, през 2020 г. легално работещите фирми ще имат по-малък оборот и по-малка печалба – съответно, ще внесат и по-малко данъци в бюджета. Резултат – повишаване на наложените глоби, в дългосрочен план данъчните приходи ще намалеят.

В заключение може да се каже, че в дългосрочен план печеливши няма да има. В краткосрочен план промените в Наредба-18 ще облагодетелстват някои фирми, близки до управляващите ще реализират огромни приходи, продавайки ненужни касови апарати и СУПТО софтуер. Печелившите са малко, губещите сме всички ние!

Цялата тази неразбория тръгна от желанието да бъдат извадени на светло продажбите в кръчмите и дискотеките по курортите, а ще причини блокиране на цялата икономика! И, за това няма да бъде виновен бизнеса, а безотговорните държавни чиновници, които не могат да разберат многообразието от бизнес процеси в легално работещите български фирми!

С предстоящите промени в Н-18 ще бъде затруднен изключително много легално работещия бизнес, но не и този, който работи в сивия сектор и нелегално – за тях няма да има нито санкции, нито затруднения…

Оставете отговор