Чанти GittaBags
Продукти на Green Lullaby
Всичко прекрасно за вашето бебе
Бебешки и детски интернет магазин ПАПАГАЛ
ДаНет Електронен Магазин
Пакостник
Кикиморско царство
Bebebg.com
http://www.bglandmarks.com/
citykids.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Продукти на KidsKit
Продукти на Wisey
PUKY
gittabags
Продукти на Green Lullaby
Раници за училище DerDieDas
шейни Stiga
скутери STIGA

Съвети за избор на тротинетка
или скутер

Съвети за избор на тротинетка. Как да изберем тротинетка/скутер за дете
Велосипедите, скутерите и ролерите са средства за изключителни забавления на съвременните деца. В много отношения тротинетките и велосипедите си приличат, но в други отношения те доста се различават. Докато един велосипед се използва или само от детето, или само от родителя, тротинетката особено когато е предназначена за по-големите деца и юноши, често може да бъде използвана и от техните родители.

Днес, на пазара има изключително разнообразие от тротинетки или скутери - различни модели, различни размери, различни производители... Но освен удобство, огромното разнообразие понякога може да се окаже и проблем... Как да изберем подходящата тротинетка? Какво трябва да знаем и да търсим при избора на тротинетка? Все пак, тротинетка не се купува всеки ден и е много вероятно човек да не знае какво е важно при избора на тротинетка или скутер. Ето и нашите съвети:
 
1) Определете тротинетка/скутер за каква възраст търсите.
- Ако търсите тротинетка/скутер за дете на 2 или 3 години, най-добре е да се насочите към тротинетка с три колела. На тази възраст децата все още не са развили умението да балансират добре на две колела и имат нужда от допълнителната опора на третото колело.
Тротинетка с три колела за дете на 2 или 3 години
Тротинетката с три колела дава на децата необходимата стабилност за да могат да се пързалят сигурно и безопасно. Имайки опората на трите колела децата спокойно ще развиват чувството си за равновесие. В зависимост от производителя и модела, двете колела могат да бъдат разположени отпред или отзад - и двете разновидности са еднакво стабилни. Според някои потребители, при тротинетките с две колела отпред децата не се затрудняват да движат краката си от по-широката задна част. Според други потребители при тротинетките с едно по-голямо предно колело тротинетката е по-удобна за управление при движение по терен с повече неравности.
 
- Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст между 3 и 5 години, подходяща е тротинетка с две колела, която ще предложи нови предизвикателства за децата.
Тротинетка с две колела за дете на възраст между 3 и 5 години
Тротинетките с две колела са подходящи и за деца, които имат по-добре развити умения за балансиране. Обикновено, тротинетките за деца на възраст между 2 и 5 години са конструирани за максимален товар от 50 кг. и са снабдени и със стойка за подпиране на скутера.
 
- Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст между 5 и 8 години, тя трябва да е с две колела и с подходящи габарити и височина на кормилото.
Тротинетка с две колела за дете на възраст между 5 и 8 години
За децата на възраст между 5 и 8 години балансирането на две колела вече не е трудна задача и повечето от тях се наслаждават на движението с тротинетка. Те умеят да пазят равновесие и развиват с лекота и по-високи скорости.
На тази възраст децата експериментират и развиват умението си да използват спирачката. Препоръчително е спирачката да бъде на задното колело на тротинетката, за да няма инцидентно "прескачане" през кормилото на скутера при внезапно спиране. При повечето от моделите спирачката се намира над задното колело и се натиска със задния крак.
При тротинетките с надуваеми гуми спирачката е по-ефикасна - тя по-често е монтирана на кормилото, и действа посредством стоманено жило достигащо до челюсти, които притискат металната капла на задното колело.
Моделите тротинетки/скутери за деца на възраст между 5 и 8 години са проектирани най-често за максимално натоварване от 50 кг.
 
- Ако търсите тротинетка/скутер за дете на възраст над 7 години, тя трябва да е с две колела, с по-големи габарити и височина на кормилото.
Тротинетка с две колела за дете на възраст над 7 или 8 години
Тротинетките за децата на възраст над 7-8 години най-често могат да се използват и от техните родители. Те са с по-големи колела и по-високо кормило. Някои от моделите се сгъват и могат да бъдат пренасяни лесно. Гумите на тези тротинетки обикновено са по-големи, има и модели с надуваеми гуми, които возят много по-комфортно по неравни терени. Спирачките са най-често крачни на задното колело, но по-скъпите модели предлагат и спирачки със стоманено жило и челюсти (както на велосипед) и са поставени както на задното, така и на предното колело.
Моделите тротинетки/скутери за деца на възраст над 7-8 години са проектирани най-често за максимално натоварване от 85-100 кг.
 
2) Определете материала на рамката
Днес можете да намерите тротинетки/скутери с рамки, изработени от дърво, пластмаса, алуминий или стомана. Обикновено, тротинетките които имат рамка от дърво или пластмаса са по-леки от тези, които са с метални рамки, но пък не са толкова здрави.
- Дървото е лек материал, но е сравнително крехко и се чупи лесно и не е устойчиво на влага.
- Пластмасата също е лека, но не е здрава като метала, старее и може да промени сериозно структурата и качествата си под въздействие на слънчевите лъчи.
- Моделите с алуминиева рамка най-често са по-леки и сгъваеми, което ги прави леснопреносими.
- Моделите със стоманена рамка не са малко по-тежки от алуминиевите, но са по-здрави. Най-често тротинетките със стоманени рамки не могат да се сгъват и техните габарити са по-големи, но по-дългата им рамка ги прави доста по-удобни и комфортни за движение по неравни терени.

За да се ползва тротинетката/скутера по-дълго и сигурно, препоръчваме ви да изберете тротинетка с метална рамка, като прецените дали е по-важен комфорта на возене с тротинетката/скутера или възможността да се сгъва за по-лесно пренасяне.
 
3) Изберете с какви колела да бъде тротинетката/скутера
Какви да бъдат гумите на тротинетката която искам да купя? Еднозначен отговор на този въпрос няма. Гуми с по-малък диаметър или гуми с по-голям диаметър? Помпащи се или плътни гуми да бъдат? Какви са разликите?
тротинетка с PU колела
Леките алуминиеви скутери имат по-малки и плътни колела. Когато купувате тротинетка с плътни гуми, поинтересувайте се от какъв материал са изработени колелата. Добрите колела не са пластмасови, а са от висококачествен полиуретан - материал, който съчетава здравина и еластичност. Висококачествените PU-колела имат дълъг живот.
 
тротинетка с колела от PU пяна
Тротинетките на PUKY за по-малки деца имат плътни гуми от полиуретанова пяна. Тя е еластична и устойчива на износване. Колелата са с по-голям диаметър, което прави по-комфортно возенето и предотвратява възможното заклещване на колелата в цепнатини или фугите на тротоара. Заклещването на предното колело на тротинетката между плочките на тротоара може да доведе до инцидент и нараняване на детето, особено ако се случи при движение с по-висока скорост.
 
тротинетка с надуваеми колела Тротинетките на PUKY с помпащи се гуми предлагат най-висока степен на комфорт и безопасност. Гумите на тези тротинетки са също както при велосипедите - имат вътрешна и външна гума и изискват периодична проверка и поддръжка на налягането. Колкото е по-голям диаметърът на гумите, толкова по-меко и гладко ще вози тротинетката през неравостите по тротоарите или офроуд пътеките в парка.
 
Освен гумите, друг компонент който е от съществено значение за дългия живот и безопасността на тротинетката/скутера това са лагерите. Лагерите в индустрията се стандартизират по ABEC скала. Има пет класа лагери - ABEC 1, 3, 5, 7 и 9 - колкото е по-голям номерът, толкова е по прецизен лагерът, което води до по-малко износване и по-малко съпротивление при въртето на колелата. Тротинетките/скутерите на шведския производител STIGA използват висококачествени карбонови лагери ABEC 7, вместо масово използваните от другите производители ABEC 5 лагери, а при спортните трик-скутери, където натоварванията са изключителни - хромни ABEC 9 лагери.
 
4) Какво друго е важно?
Друго, на което също трябва да обърнете внимание при избора на тротинетка/скутер са допълнителните мерки за обезопасяване.
тротинетка с безопасни ръкохватки
Ръкохватките на тротинетката трябва да бъдат удобни за хващане, с грапава повърхност и обезопасени във външната си част, за да предпазват детските ръце от нараняване при евентуално падане. На кормилото може да има предвидена и мека подложка, която да пази от нараняване от удар при внезапно спиране.
 
тротинетка с PU ръкохватки
Материалът от който са изработени ръкохватките на тротинетката трябва да бъде здрав и висококачествен - той не трябва да се къса или разтяга лесно. Ръкохватките, които не са гладки и имат релеф се захващат по-добре и по-здраво, дори и с изпотени ръце.
 
И накрая - каквато и тротинетка да изберете, не забравяйте за аксесоарите за безопасност - каска, наколенки и налакътници - те могат да предпазят детето от сериозни наранявания при удар, падане или сблъсък.
 
   
 
Stiga
STIGA Scooter Mini Kick Quad
STIGA Scooter Mini Kick
STIGA Scooter Charger 120 S
STIGA Scooter Curver 145 S
STIGA Scooter Creator 200 S
STIGA Trickscooter TX
STIGA Helmet Sum XI
STIGA Helmet Sum XI
STIGA Helmet Sum XI
KidsKit
Wisey
gittabags
PUKY
Green Lullaby
 
"МИСТО-БГ" ЕООД. ©2007. Всички права запазени.